Reials Llocs
Patrimoni Nacional administra i gestiona els béns que la corona va cedir a l'Estat, conservant el seu dret d'ús i tenint, entre d'altres, un triple objectiu: posar a disposició de tots els ciutadans un dels conjunts culturals més importants d'Europa; conservar i restaurar els seus béns històrics, mobles i immobles i preservar i respectar el medi ambient, flora i fauna dels boscos i jardins que administra.
Patrimoni Nacional es regeix per la Llei 23/1982, de 16 de juny, que regula la seua doble finalitat: per una part, els mencionats béns estan destinats a l'ús i servici de Sa Majestat el Rei i dels membres de la família reial per a l'alta representació que la Constitució i les lleis els atribueixen; per una altra part, Patrimoni Nacional ha de complir les funcions culturals determinades per la naturalesa i la importància històrica d'este sistema de béns, declarats majoritàriament d'interès historicoartístic, fet que requerix actuacions de manteniment, restauració, investigació, conservació, exhibició, docència i difusió cultural.
Patrimoni Nacional gestiona huit palaus reials, cinc residències reials de camp i deu monestirs i convents fundats per la corona, a més 20.500 hectàrees de bosc i 589 de jardins històrics, de les quals 154 han sigut reconegudes com paisatges culturals Patrimoni de la Humanitat. Tanmateix administra els béns mobles i les col•leccions d'art que es conserven als llocs mencionats abans així com els béns assignats per a l'ús i servici de la corona i les donacions fetes a l'Estat per Sa Majestat el Rei.
Els Reials Llocs són utilitzats per a les cerimònies d'Estat i actes oficials més rellevants del Regne d'Espanya. Els més destacats són els que se celebren al Palau Reial de Madrid.
Els museus de Patrimoni Nacional als Reials Llocs estan oberts al públic. Els visiten anualment més de tres milions de persones, cosa que fa de la institució un dels principals organismes culturals d'Espanya.