Símbols de la Monarquia espanyola
La corona i el ceptre pertanyents a les Colleccions Reials de Patrimoni Nacional, procedents dels regnats de Carles II i Carles III, es custodien al Palau Reial de Madrid. Des del regnat d'Isabel II s'han utilitzat a les cerimònies de proclamació dels reis d'Espanya i són els símbols de la màxima representació de la monarquia espanyola.
La Corona Reial
El senzill cércol decorat amb rams encadenats suporta el cistell format per huit espills amb emblemes heràldics coronats per rams de llorer. Hi ixen huit imperials amb disseny de branques entrellaçades. A sobre s'alça l'orbe i una creu de braços iguals. Està marcat amb l'escut coronat amb óssa i arboç/ 75; castell 75; VE/LAS/CO (a un dels espills); escut coronat amb óssa i arboç/ 88; castell 88 (a un dels imperials).
La va elaborar Fernando Velasco, argenter de la cambra de la Reial Casa des de 1748. La seua marca personal apareix al costat de les dels contrastos de Vila i Cort de Madrid, i de la marca cronològica de 1775. A una de les diademes figura també la data de 1788, la qual cosa indica que potser va patir algun deteriorament o que va ser modificada.
Es desconeix el motiu d'este encàrrec; no obstant això, les seues proporcions demostren que va tindre un caràcter cerimonial i simbòlic, reforçat en el cistell per les armes dels regnes de Castella, Lleó, Granada, Parma, Tirol i les flors de lis dels Borbó.
La corona respon a un estil purament neoclàssic. El programa iconogràfic que presenta es relaciona obertament amb l'exaltació de la monarquia. Les corones de llorer alludixen a l'abundància, i l'orbe i la creu remeten al poder terrenal i diví. Utilitzada com a símbol de la monarquia espanyola, acompanya el ceptre fabricat el segle XVII tant en la proclamació i jura del nou monarca com en les cerimònies fúnebres.
Dades de la Corona Reial:
Autor: Fernando Velasco (1741-1787)
Data: 1775 i 1788
Matèria: plata fosa, cisellada i daurada.
Dimensions: 39 cm d'alt; 18,5 cm de diàmetre del cércol; 40 cm de diàmetre màxim.